Проект 77: ИНТЕРИОР ХОТЕЛ - ЗАМРЪЗНАЛА ЕЛЕГАНТНОСТ

Десислава Парлапанска, ВСУ“Любен Каравелов“, София


за проекта


Въз основа на анализа на опита на скиорите в различни ски курорти по света, е открито, че се  губи ценно време по склоновете на пистите и това играе ключова роля в една ски ваканция. Почивката продължава само за ограничен период от време и то не трябва да се губи и пропилява в  ходене до и от ски лифта, във влачене на тежко оборудване и ботуши. Вместо това, трябва да се използва пълноценно – в каране на ски.

Хотела който проектирам е в град Самоков, в близост до туристическия комплекс Боревец, със страхотна гледка към Рила планина. Концепцията е за планински хотел, който дава достъп до склоновете директно от покрива на хотела и той се използва изцяло за ски спускания.

Същата тази концепция е пресъздадена в интериора. Входа към хотела разкрива пространство с  уникална гледка към планината. Това е създадено с цел подчертаване на спиращата дъха гледка. Още с първото влизане човек остава без дъх заради удивителната атмосфера създадена от интериорното пространство.

Интериора е изчистен, въздушен, лек и флуиден. Има усещане за замръзналост и лекота на движение и елегантност. Формите на обемнопластичните оформления по тавана и пода са плавни, преливащи, въздушни, напомнят на снежни навявания и преспи в снега. Акцент са осветителните тела, елегантно висящи във въздуха и създават уникално допълнение на интериора, като напомнят ледени висулки. В пластиките по софита са вградени лед луни, които с мека и нежна светлина допълват интериора. Настилката отново изпъква с пластични акценти, наподобяващи снежни навявания, и акцент е епоксидния саморазливен под – бял гланциран, напомнящ замръзнала покривка. 

Дизайнът на мебелировката създава комфортна среда и помага за осигуряване на бърза и лесна ориентация на посетителите. Рецепцията, лоби бара , бара за почиващи и зоната за почивка отново са екпресивни форми вдъхновени от замръзналата снежна картина.

Вярвам, че така се постига чувство за отвореност , простор и флуидност, което ще помогне за създаване на една уникална среда за почивка и отдих.

Автор


Десислава Парлапанска