Проект 80: TRIANGLE

Иван Дюлгерски, УАСГ, София


за проекта


Проекта на жилищен комплекс “TRIANGLE” се намира в гр. София , пряко до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ . Имотът е предназначен за 2 сгради , като едната е свободно стояща , а другата от едната страна е на калкан.

За комплекса по изисквания е възможно само 3 етажа. Сградата на калкана е 6 етажна и продължението трябва също да стане на тази етажност. Спрямо имота и параметрите реших да разчленя по дългата сграда ( тази с калкана ) на две четящи се сгради. Като започна от калкана на 6 етажа правя първата „сграда“ , която продължава със съседната - въздействат и се четат като една единица. Веднага след тази „сграда“ продължава 3-етажната „сграда“, която е напълно еднаква със съседната от комплекса. По този начин комплекса се вписва по най-пълноценния начин в този квартал погледнато обемно.

След проучвания на съседните сгради установих, че всяка сграда не е с конкретно фасадно решение – някои се разпадат , други са недовършени и т.н. Поради това реших да не използвам материали от тези сгради, а да създам самостоятелно фасадно решение на комплекса , без диктуване от съседните сгради.

Основният материал който съм използвал, като плътен елемент е водоустойчиви дървени плоскости , които са окачени. Цветовете съм редуцирал на два вертикални ламели със контрастни цветове.

Поради самата форма на обема на нискоетажната триетажна сграда, съм изкарал плочата със няколко сантиметра пред вертикалните стени и е окантена с бял цвят. По този начин съм наблегнал на хоризонта и обема се чете по-лесно и по- цялостно.

За по - високия обем, който е на калкан, съм използвал повече вертикални елеминти, пак поради същата причина.

Всички прозорци са френски, като на първия етаж (който е предназначен за обществено ползване) всичко е остаклено и се създава чувство за лекота и нереалност на подпиране погледнато отвън. Относно жилищните етажи, които започват от кота 3.20 съм структурирал прозорците в модул, който продължава по всичките етажи.

За завършек на 3-етажните сгради , където има и мезонет, съм проектирал плосък покрив, като борда му надстърча и е боядисан в черен цвят.

Автор


Иван Дюлгерски