Проект 83: „Синтез“

Симона Хаджиева, УАСГ, София


за проекта


Проектът  „Синтез“  представя разработка на жилищен комплекс в центъра на гр. София. Основна идея и цел на проекта  е организирането на съвременни сгради, вписващи се хармонично в прилежащата среда и предоставящи висок комфорт на обитаване.

Ситуацията се намира в квартал, наситен с очарователно застаряващи сгради с множество “наранявания“ и характерни отпечатъци на обитателите им. Именно от това произлиза концепцията за фасадното решение на комплекса.  Името “Синзез“  идва от идеята за комбинирането на характерни за прилежащата среда черти и интерпретирането им  в тези две нови сгради.  Изборът на видим бетон за основен материал при  фасадното решение е вдъхновен от всички сгради, създаващи подобно усещане,  които  заобикалят комплекса.  Друг характерен момент са металните решетки, преобладаващи предимно по първите етажи и изпълнявящи защитна функция. В проекта те са модифицирани в композиционен акцент с декоративна функция на партерно ниво и слънцезащитна - при последните жилищни етажи.

Сградите се намират между бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“, ул. „Николай Павлович“, ул. „Женева“ и ул. „ Любен  Каравелов“.  Автомобилният подход към сградата е от ул. „Женева“, а за пешеходният поток е организирана връзка между двата блока, вътрешното зелено пространство и въшната среда, чрез пространствен пробив в централните им части. Този пробив  от една страна прави вътрешния двор общодостъпен и лишава обитателите от интимитет, но от друга го прави приветлив, гостопиемен и предоставя възможност за отворена социализация. Целта на парковата среда, формирана между двата блока, е да доближи обитателите до усещането за природа и да се превърне в любимо за тях градско пространство.

Разработени са две сгради, с общо пет секции и общ подземен гараж. На партерно ниво е концентрирана обслужваща функция, състояща се от офисни помещения, фитнес и общи части. Над партера е организирана жилищната функция, съдържаща общо 22 апартамента (2 едностайни, 4 двустайни, 13 тристайни и 3 четиристайни) .

Площ на парцела:  1865,72 кв.м.

Застроена площ: 943,80 кв.м.

Разгъната застроена плащ: 4612,50 кв.м.

Автор


Симона Хаджиева