Проект 84: Жилищна структура за постоянно обитаване

Стефан Александров, ВСУ "Л. Каравелов", София


за проекта


Проектът представлява разработка на много фамилна жилищна група за постоянно обитаване в кв. Надежда, гр. София. Около имота се намира 101 СОУ “Бачо Киро” и жилищна 12- етажна кооперация. Основния човекопоток в района ще бъде към училището от спирките на градския транспорт. Поради това са подчертани диагоналните подходи в имота. Предвидени са едноетажни търговски обекти, ситуирани към училището. Ситуационно жилищната структура е решена по периферията на отредения УПИ, като са спазени изискванията за сервитутни отстояния и изискванията за отстояния спрямо ослънчаването на ЗУТ и Наредба №7. Предвиден е просторно вътрешно дворно пространство с детска площадка и места за почивка и релаксация.

            Изграден е цялостен подземен паркинг с капацитет от 82 коли и достъпна среда. На терена са предвидени още 3 паркинга с общ капацитет от 22 места. Тези паркоместа ще обслужват търговските обекти на приземните етажи и посетителите на комплекса. Поради наличието на подземен паркинг високата растителност е ограничена до периметъра му, а върху него е предвидена ниска тревна и/ или храстовидна.

            Жилищният комплекс се състои от 2 двусекционни огледални сгради и 1 едносекционна с общ капацитет от 60 апартамента. Показана е по- подробно секцията, използвана в двусекционните жилища. Заложени са разнообразни апартаменти- еднопространствени, двустайни, тристайни и 4 луксозни петстайни с просторни външни пространства и зелен покрив. В едносекционния блок се предвижда и разработването на мезонетни апартаменти. Преобладават стандартни жилища, комбинирани със скромни и луксозни, тъй като се предвижда нужда главно от стандартни в местността. В апартаментите е постигнато зониране, като дневния тракт е ориентиран на юг. На по- ниските нива са разположени апартаментите с повече на брой бани- целта е прекъсване на ненужните вертикални щрангове по височина.

            Енергийната ефективност на сградата е подсигурена с изграждането на лоджии по южната фасада, които да пазят от прегряване лятно време, но да не спират лъчите на по- ниското зимно слънце. Също така формата на сградата- близка до паралепипет с малки излизания и прибирания на обеми, предполага добри топлотехнически характеристики и добро премахване на температурните мостове.

            Конструкцията на сградата е от монолитен стоманобетон, комбиниран със зидария за неносещите преградни стени. Оставена е възможност за свободно поставяне на вертикални стоманобетонни стени, които да осигурят сеизмичното поведение на сградата. Максималната конструктивна ос, използвана в проекта, е 6 метра.

 

 

Автор


Стефан Александров