Проект 94: „REFLECTIONS” – „ОТРАЖЕНИЯ”

Александра Димитрова, Национална художествена академия, София


за проекта


„REFLECTIONS” – „ОТРАЖЕНИЯ” представлява екстериорна инсталация, която може да бъде поставена както в градсkа, така и в паркова среда.

Огледалото и отражението следват човека през целия му жизнен път, както в личен така и в исторически план. Те са носители на всевъзможни функции, значения и символика свързани с опознаването на околната среда и себепознанието, физиката и науката, мистиката и паранормалното. Много учени, артисти и дори илюзионисти през вековете работят с огледала и откриват начини да въздействат на средата и нейните обитатели, чрез силата на отражението и пречупването на светлината. В днешно време свързваме огледалото осносвно със суетата. Така преоткрих концепцията за „кривите огледала”.

Във време, в което хората са се устремили към „перфектното”, носят модерни дрехи, грим, прическа, маникюр, правят си селфита, играят роли, търсят новостите в технологиите и т.н., смятам че имаме нужда да погледнем света в кривото огледало, да открием онзи разкривен, грозен, гротесков образ на реалността, за да можем след това да оценим естесвената красота, която ни заобикаля, без да изпитваме нужда непрекъснато да „подобряваме” всичко до такава степен, че нещата да губят своята същност.

Бихме могли да разглеждаме съоражението „REFLECTIONS” като модулна система, тъй като то е изградено от един основен елемент – огледало със специфична форма. В зависимост от конкретната локация и нейните характеристики, могат да се използват различен брой елементи в различна композиция. Понякога огледалата сами по себе си са достатъчни, но понякога могат да се използват и допълнителни елементи, които да подсилят визуалното въздействие на отраженията.

В примерната композиция поставена в паркова среда, в която преобладават меки, дифузни форми и пастелни природни цветове, като контрапункт са използвани допълнителни елементи - кубове с ярки наситени тонове на основните цветове. Така се създава пълен контраст между природната среда и допълнението към огледалата. Интересното е, че получаваме оражение, което в своята деформираност успява да съчетае по нестандартен начин тези на пръв поглед взаимоизключващи се обекти.

Основният елемент – огледалото е изградено от метална конструкция – рамка и рефлекторни плоскости. Рамката има прахово покритие, издръжливо на различни атмосферни условия, в неутрален сив цвят, за да въздейства възможно най-малко на цялостната визия и да не пречи на пълноценното възприятие на образите получени в огледалните елементи. За по-лесна подръжка и предпазване на огледалата от бързо замърсяване, цялата конструкция е повдигната на стойка, така че огледалото да не опира в земята.

Поради дъговидната форма на конструкцията и поставеното от двете страни огледало се получава ефектът  „две лица”. От фронталната страна огледалото е изпъкнало  в средтата, а от другата е вдлъбнатo навътре към конструкцията. Така от двете страни се получават образи с противоположни характеристики. Допълнителни елементи - могат да бъдат най-различни предмети по форми, цвят, текстура и материал, съобразени с локацията на инсталацията. Това дава свобода за създаване на специфичен характер на всяка отделна композиция.

Автор


Александра Димитрова