Проект 68: Бизнес хотел

Петър Петров, УАСГ, София


за проекта


Цел на проекта: В рамките на дадения терен в района на зала „Универсиада“ – гр. София, да се проектира Бизнес хотел от категория 4 звезди. Хотелът ще обслужва гости на фирми или по-дълготрайно пребиваващи техни служители.

Местоположение:

Имотът избран за поставената задача се намира в град София – на кръстовището на бул.Шипченски проход и ул.Акад.Людмил Стоянов. Благоприятното му разположение в града е предпоставка за лесния достъп до имота. В близост до терена се намират важни транспортни комуникации като бул.Цариградско шосе и магистарла Тракия.  В околността са разположени и много спирки на градския транспорт.

Градоустройство:

            Градоустройственото решение  цели  да развие цялостно територията около зала „Универсиада“. Основната идея е ситуационно да се образува „игра“ на позитив и негатив между хотела и сградата на Министерството на Външните Работи,спорната зала  и сградата на НХА. За тази цел около Факултета по Приложни изкуства на НХА се допълват с нови сгради. Главният вход на бизнес хотела е от Изток, разположен срещу бившният главен вход на зала “Универсията“. В направената разработка главният вход връща началното си предназначение, и това води до образуването на единнно площадно пространство между двете сгради.

Функционално решение:        

            Сградата е с няколко входа на основното ниво ±0,00 . От Изток е основния вход към хотелската част. Там са разположени рецепция, лоби-бар,магазин,change бюро,гардербно и багажно. От Запад е входът към конферентния блок. От Север е разположен входът към ресторанта, който може да се ползва и от външни посетители. Освен него там е разположен и входът към офис частта, която е с контролиран достъп. От Юг е входът за персонал, и входът към кухнята на ресторанта .

            На ниво + 6,00 е разположен коферентния блок, състоящ се от реценпция, лоби бар, гардеробно, 1 голяма конферентна зала и 2 по-малки.От северната страна се намират кабинети на директор,зам.-директор и мениджъри към офис частта. На етажа е разположен и втори ресторант, който се ползва от служителите в офис частта.

            От ниво + 12,00 до + 21,00 са разположени офис пространствата. Те са отворен тип и съдържат помещение за оперативки, скадове, сървири.

            От кота + 24,00 до 57,00 са разположени хотелските стаи. Хотелът разполага с 96 стай,6 мезонета,48 студиа, като на всеки етаж се помещава и по един камерирски офис.

            На ниво -3,00 е разположен подземен паркинг с 80 места, спа- център с басейн,рецепция, фитнес, зона за релакс, суха високотемпературна секция,влавна високотемпературна секция,помещение за контрастни душове,водна секция, помещения за процедури и складове.

На ниво - 6,00 е разположен паркинг с 79 места и необходимите технически помещения към сградата.

Архитектурен облик:

Обемно- пространствено сградата е решена в три обема: един основен и два по-малки. Акцент в композицията е високото тяло, което кореспондира с високата жилищна сграда в съседство. Вертикалното членение на фасадата подчертава височината на сградата, като прозорците на обема са решени през 2 нива за по-едът мащаб. Материалите,които са използвани по фасадите са камък и стъкло, а цветовото решение е от два цвята: бяло и сиво. Това са подходящи материали, с който бизнес хотелът се вписва сред сградите наоколо, както и доразвива атмосферата от средата.

Автор


Петър Петров

Специалност: Строителство и Геодезия