Национален футболен стадион

Гергана Славова, ВСУ "Любен Каравелов", София


за проекта


Спортът е важна част от развитието на всяка общост. Той може да обедини даден народ, да сформира социални връзки, да влияе възпитателно върху подрастващите. Идеята на проекта е да се изгради спортен комплекс, който включва стадион, тренировъчна зала, хотел, спортен център с открити игрища, канал за водни спортове и експо център.  По този начин територията става използваема през цялата година, а не само по време на футболни първенства.  Подробно се разработва само сградата на Националния стадион.

Местоположение

Новият национален стадион  е разположен в периферията на града. Капацитетът е 60 000 души. Теренът се намира в югоизточната част на гр. София , в непосредствена близост до парк "Врана" и до едни от основните пътни артерии на града–бул. “Цариградско шосе” и  „Околовръстен път“. Площ на терена: 430 667м2

Комуникационно решение

Автомобилният поток е организиран съгласно схема, така че потоците от различните части на града и страната на имат безконфликтен достъп.

Парконивата са две. Предвидени са и няколко наземни паркинга.

До местоположението се изгражда отклонение на метролинията. Осигурени са съществуващи и нови линии на градския транспорт. Предвиждат се велоалеи по тангиращите улици.

Стадионът е повдигнат на суперплоча с кота +4,50, откъдето е достъпът за зрители. Територията на комплекса е почти изцяло пешеходна.

 

Архитектурен образ

Обектът е свързан с парковата среда, в която се намира. Съзнателно е търсен елегантен и изчистен образ. Цветовете са светли, фасадата е лека и пропускаща светлина. Формата е изградена на база височините на трибуните. Трибуните на сектор А и В са с по-голяма височина от тези на сектор Б и В. От тук произлиза кривата, която е следвана от борда и фасадата.

За фасадата е използвано мембранно покритие Serge Ferrari - специален промазан текстил с PVC покритие. Основата е текстил от полиамидни влакна, които не гният. Отличава се с голяма здравина и не са разлага на слънчева светлина. Този тип материал осигурява слънцезащита, шумо и топлоизолация, 3Д ефект, естествена вентилация.

 

Конструктивно решение

Покритието е с вантова конструкция - носещи долни въжета и метални стабилизиращи ферми. Най-горният слой е от матово тефлоново стъкло, което позволява проникването на светлина.  Конструктивната сиситема е уравновесена чрез външен  (натисков) и вътрешен (опънен) пръстен. Външният пръстен се носи от стоманобетонни наклонени рамки през 15м. с вертикални тръби. Между тях са разположени спомагателни колони. Така междуосието в периметъра на сградата е 7,50 м.

Проектно решение

Ориентацията на стадиона е север–юг, с изместване на централната ос с 12°. Трибуните са разделени на три ранга, с общ капацитет 60 000 души (3685 м. за фенове на гостуващия отбор).  Ранг 1:23 000 м. (510 м.- за хора в неравностойно положение, 100 м.- пресложа и 800 коментаторски места). Ранг 2:26 500 м. (1500 VIP). Ранг 3:10 500 м. Трибуните са с извивка за максимално добра видимост от тях.

 

Кота -5,10: вход за спортисти, артисти; технически помещения, кухни, паркинг, служебни помещения, администрация. От това ниво се осъществява достъпът за спешни случаи, както и зареждането на обекта.

Кота ± 0,00 :VIP вход, вход за журналисти, служебен вход,  рецепцията на VIP зоната, конферентни зали, изложбени зали, офиси, паркинг.

Кота+4,50:обслужващи обекти за зрителите–тоалетни, фен шопове, медицински пунктове, павилиони за бързо хранене и напитки, бюро информация и изгубени вещи; 2 на брой ТВ студиа с изглед към терена и едно коментаторско студио. Места в пресложите – 100 с маси.

На това ниво е суперплочата, от която се осъществява достъпът на зрителите до трибуните. За първи ранг се влиза директно от това ниво. Достъпът до втори ранг-чрез стълби и рампи. Достъпът до трети ранг-чрез рампи при А и В сектор.  Изборът на евакуация чрез рампи е обосноват от проучването, че движението на група хора е по-бързо при този минимален наклон, отколкото по стълбища. Като допълнение са предвидени и стълбища.

Кота + 9,60:VIP ресторант(с изглед към терена), музейна част, голям спортен магазин,  кафене, ресторант (с изглед към Витоша), спортни зали ( борба, бокс, вдигане на тежести, баскетбол, волейбол, гимнастика, тенис на маса, скуош, джудо).

Кота + 13,80:VIP бизнес клуб (с изглед към терена), експозиционни площи, кафене, спортни зали (гимнастика, аеробика, йога, танци), администрация на ФИФА и на стадиона.  

Кота + 18,00:VIP ложи (две президентски ложи и 18 други, всички с изглед към терена), кафе-бар и фоайе за достъп на зрителите в горната част на трибуните на Б и Г сектор.

Кота + 22,20:фоайе за достъп на зрителите до ранг 3 на А и В сектор. 

Кота + 26,40:технически помещения – озвучение, осветление, климатизация и достъп до платформите за ТВ камери.

Общо РЗП:178 049 кв.м.  

Автор


Гергана Славова

Възраст: 26

Университет: ВСУ

Специалност: Архитектура

Година на обучение: Година на завършване 2015