Проект 100: Идейно проектно решение

София Стоянова, Гринуич, Лондон


за проекта


Идейното проектно решение на парковото пространство зад Стопанския факултет на на Софийския университет “Св. Климент Охридски” е създаване на съвременна градска среда подсигуряваща нуждите на хората. Новопроектираният парк предлага на посетителите си бързи физически връзки между сградите, спортна зона, тревни площи, зона за временни инсталации, кътове за отдих, водни ефекти, съвременни градски павилиони, форум за дискусии, кафе зона на открито, информационен спот и място за разполагане на щандове. С функционалността си, дизайна на парка цели да подпомага активното взаимодействие на хората с природата. Студентите, работещите и живущите в близост до парка ще имат възможност да използват отделните зони на парка за по улеснено движение между сградите, спорт, почивка, хранене, индивидуална и групова работа.

Новопроектираната алейната мрежа е разиграна с растерни настилки, който дефинират отделните пространства в парка. Новите подходи на парка максимално запазват съществуващата дървестна растителността. Спортната зона се намира в близост до високата ограда на стадион „Академик“, като при възможност от страна на общината и ръководството на стадиона, може от там да се предвиди свързването му със спортната зона и изграждане на бърза връзка към него от парка.

Парковото пространство предлага различни типове зони, които  ще се превърнат в ключово място за работа по проекти, дискусии, комуникация и събития. Тревни площи  са предвидени за разполагане на мобилна мебел, където посетителите на парка могат да се настанят на летните дни под короната на някое дърво. Парковите павилиони пък дават удобството за групова и индивидуална работа на открито. Специално за студентите са проектирани форуми за дискусии, комуникация и провежане на лекции на открито. Предвидени са места за сядане на централния площад, който са удобни за отдих, работа и хранене през почивките от офиса или университета. Водни гейзери излизащи директно от настилката ще разхлаждат посетителите на парка през топлите летни дни. Парка и зелените пространсва в него ще предложат на посетителите бягство от монотонния и често стресиращ работен и учебен процес. Приветливите пространства максимално ще предразположат хотара към неформални разговори, развлечения, отдих и спорт на октрито. Основната цел на парка е симбиозата между природата и града.

 

Автор


София Стоянова