Проект 1: Ink Studio

., УАСГ, София


за проекта


Ink Studio e проект за интериор на малко таванско помещение - 17м², специално изготвен за краткотрайно отдаване под наем през платформата на Airbnb. Съществуващото положение при започването на работата беше доста тежко поради лошата експлоатация преди това и още по-лошото изпълнение на грубия строеж преди намесата по интериора. Студиото се състои от едно многофункционално пространство служещо като дневна, спалня, кухня и трапезария и малко антре, което е свързано с минималистична баня с тоалетна. Допълнително предимство на студиото бе възможността да се направи балкон, от който се открива прекрасна гледка към покривите на София, Витоша, Невски и Софийски университет.

 

Поради малкото пространство, проектът изискваше подход, който да не затваря малкото въздух, същевременно да е съставен от абсолютно всичко нужно за кратък престой в София и да е устойчив на постоянният обмен на гости. Тези фактори доведоха до концепцията за линеарност, която носи усещане за отвореност, съвременност и леко фънки чувство. Всички мебели са изградени от метални тръби, като така пропускат погледа да преминава през тях и не тежат в пространството. Леглото и масата за хранене са разтегаеми, за да могат да освобождават ценно пространството, докато не се използват. Кухнята е оборудвана пълноценно и заема минимално пространство, абсолютно достатъчна за временния престой на гостите. Цветово е избрана монохромна гама с изключение на сините акценти в декора и тъмния паркет за комфорт, топлота и връзка с видимите конструктивни греди.

Банята е изключително семпла с традиционни Метро плочки по стените и шестоъгълен гранитогрес със съвременен дизайн по пода. Малкият размер на стенния фаянс, както и голямото огледало, правят банята да изглежда една идея по-голяма от това, което е. Врата е плъзгаща и присъствието й почти не се усеща, тъй като е бяла и при затворено положение се слива със стените, а при отворено се превръща във „врата“ на шкафа за обувки в антрето, което се обединява с банята чрез настилката.
 

На осветлението беше обърнато специално внимание, тъй като в студиото ще остават много и разнообразни хора, които имат различни нужди. Поради това има няколко вида осветление – два силни LED панела, осветяващи цялото студио пълноценно, лека светлина от прожектори по тавана между гредите за предаване на романтична атмосфера, но въпреки това осветяваща помещението и подова лампа с три прожектора с възможност за насочване и акцентиране на определени елементи или за четене.

Автор


Боян Костадинов

Месторабота: atelier boy∙k∙ott