Проект 2: ZIG ZAG ZOO

., УАСГ, София


за проекта


Споделените офиси стават все по-търсени, а нуждата от такива се е увеличила в пъти за кратък период от време. За съжаление, високото предлагане върви ръка за ръка с ниското качество. Такива пространства, обаче, са предимно използвани от дизайнери, които биха били по-продуктивни в динамична и добре проектирана среда. Именно това е причината, която подтиква създателите на латвийския бранд URBAN ZOO да организират конкурс за дизайн на бъдещата световна верига на споделени пространства. Проектът бе класиран в съкратена селекция измежду стотиците участващи.

Дизайнът е вдъхновен от контраста между градската среда и природния хабитат, както и от тяхната пресечна точка. Името на споделения офис произлиза от динамиката на процеса и от натурата на неговите обитатели. Поради това, проектът представя два различни подхода към различните зони в пространството - груб завършек за офис частта, където обитателите се предполага да са концентрирани, и меко усещане в зоната за почивка, където човек трябва да се чувства свободен и спокоен, като двете зони биват обединени от обилно озеленяване. Това е и един от най-добрите начини за справяне със стреса и подобряване на качеството на средата и въздуха. Още повече, спомага за направата на един динамичен интериор като се противопоставя на минималистичния подход към завършека на стените и тавана.

Името допълнително води към концепцията за използване на решетки в двете зони, представени от боядисана метална мрежа и силно уедрена плетка като мека мебел.

Цветовете се ограничават до тъмно петролено синьо и бяло, като растенията добавят и зелено. Въпреки малкото цветове, има представени няколко вида  финиши за всеки цвят, които допринасят за динамичност при допир, но простота във визуално отношение.

Препратки към латвийския произход на бранда са зигзагът и мебелите за почивка - интерпретация на латвийски плетки и шевици. Допълнително, зигзагът е метафора на стълбата, която всеки трябва да изкачи до постигане на успеха. Проектът се стреми да стимулира сетивата на обитателите си и тяхната креативност, докато им позволява да се фокусират или отпочинат.

Автор


Цветомира Гиргинова и Боян Костадинов