Проект 13: Всекидневната на града

., УАСГ, София


за проекта


Целта на проекта е да се създаде едно ново градско пространство, не просто сграда, а място, където всички са добре дошли – да почетат, да поучат, да изпият чаша кафе в приятна атмосфера или просто да се полюбуват на природата. Мястото на тази библиотека е не случайно избрано – макар и в непосредствена близост до централните градски части, сградата е потопена в паркова обстановка. На границата между динамичния град и спокойната природа, човек може да намери себе си – чрез книгите, музиката, медията и историите. Не случайно библиотеките в световен мащаб променят облика си – те се превръщат във всекидневните на града. Това е и моя основна цел – пространство, в което всеки един от нас да намери това, което търси и в същото време да се възстанови вече изгубената ни връзка с природата. 
Ето защо сградата се разгръща като своеобразна вертикална градина. Фасата е решена по възможно най-неотралния начин – стъклото, с което се губи представата за вън-вътре. Природата навлиза, превземайки всеки един от балконите в интериора. Стени няма, пространството е  свободно. Ако има нужда да се обособи по-тих кът, това се случва чрез библиотеки и етажерки. Книги има навсякъде и за всеки. И все пак за да не се объркат колекциите има своеобразно разделение – във вертикала за различните възрасти (1во ниво е за най-малките читатели, 2ро е за възрастните и юношите са издигнати на последното ниво) и във хоризонтала чрез „островчета“, които определят колекциите, които са за заемане. 
Освен да почетеш или поучиш, тук може да изпробваш и художествените си възможности, да видиш себе си като скулптор, автор на комиски и макети или да се потопиш в нова видеоигра. Мултимедийното пространство на всеки етаж позволява да се полюбуваш и на филмовото и видео изкуството. Цялата комуникация и технически помещения са скрити в ядрото на сградата. Там се намира и хранилището на библиотеката – единственото място, където не се допускат външен достъп. Конструкцията на ядрото на сградата е стоманобетонна, за да се осигури необходимия микроклимат и пожароустойчивост за книгите. Останалата част от библиотеката е осъществена чрез стоманена конструкция, за да се намери желания простор и чувство за свобода.
Администрацията, заедно с помещенията, в които се осъществява грижата за книгите е поместена в сутерена на сградата. Това обаче не е тъмно скрито място – напротив, теренът около библиотеката е така оформен, че светлина да достига и до най-долното ниво и дори в хубаво време да има възможност тези зелени скатове да се превръщат в част от зелената всекидневна – своеобразни читални и места за работа и творене. 
Ограничения няма. Стени няма. Книгите са и електронни, и книжни. Планировката е свободна, позволяваща различни перспективи. По – вълнуваща при децата и по – спокойна при възрастните. Място за творене и вдъхновение. Място, където можеш да поработиш сам или да се съберете с приятели. Място за всички възрасти и интереси. ВСЕКИДНЕВНАТА НА ГРАДА – място, където всички са добре дошли. 

Автор


Ралица Цачева

Месторабота: „ПМ Архитекти“