Проект 22:ИНТЕРИОР – ОБЩЕСТВЕНА СГРАДА КЪЩА НА УЛ. РАКОВСКИ 167

., Висше строително училище „Любен Каравелов“, София


за проекта


ИНТЕРИОР – ОБЩЕСТВЕНА СГРАДА

КЪЩА НА УЛ. РАКОВСКИ 167

Елегантната къща на „Раковски“ 167 е собственост на потомците на политик от една друга България, бивш столичен кмет, военен и герой от Сръбско-българската война - капитан Христо Г. Попов, съвременник на Яворов и негов съсед, изживял последните си дни в къщата на отсрещния тротоар. Днес наследниците на капитана не търсят варианти да съборят дома на своя прапрадядо - ще го превърнат в арт пространство. Праправнуците на Христо Попов - Стефан Огнянов и Марин Маринов - отдавна обмислят идеята къщата, която е паметник на културата, да стане и терен за културни събития. Двуетажната сграда, е завършена през 1897 г., със застроена площ 218м² .

ДНЕС СГРАДАТА Е С АДРЕС: ГРАД СОФИЯ, РАЙОН СРЕДЕЦ, УЛИЦА "ГЕОРГИ С. РАКОВСКИ" N167, кв.414, УПИ XI.

Жилищната сграда е разположена на уличната регулация. В непосредствена близост има други сгради, декларирани като други архитектурни и исторически паметници на културата. Жилищната сграда със своята богата декоративна фасада се явява важен елемент от градоустройствената среда.

Архитектурата на сградата към ул.Раковски 167 е решена асиметрично, с богата фасадна пластика и членение. От декоративната пластика по фасади емблематични са: пиластри с коринтски капители, балюстри, раковини, ъглова и централна рустика и др.

Архитектурата й може да се отнесе към добрите примери жилищна архитектура в стил Ренесанс у нас. Жилищната сграда е обявена за ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА ОТ МЕСТНО ЗНАЧЕНИЕ в ДВ/бр 40 от 1978г.

 

ИДЕЯ

Основната идея на проекта е да се създаде едно динамично и интересно пространство за децата. Съобразявайки се с това, че сградата е паметник на културата, нашата намеса е в промяна на основната функция – от място, което не се посещава често, ние се стремим да направим това място по-често посещаемо и предизвикващо интереса  на малките деца, но и на техните родители.

На приземния етаж от неизползваемо пространство, ние го превръщаме в уютно кафене – място за почивка и отдих за по-възрастните посетители. Като запазваме видим съществуващия пруски свод.

Първият и вторият етаж от офис пространство се превръща в детски център. Запазваме част от основните помещения – кабинет на директор, чакалня. Създаваме едно динамично пространство за различни възрастови групи деца. На първия етаж сме предвидили място за най-малките посетители. Влизайки от главния вход се загатва дъга, която преминава през цялото пространство на тази къща - преминавайки от под на стени и стигайки до тавана на втория етаж /над емпорето/. За да направим сградата различна, ние проектираме пързалка, която свързва първия етаж с втория, която преминава през емпоре. По дървена стълба изкачвайки се до горното ниво и спускайки се до първия етаж, попадаш в басейн от меки топчета. На втория етаж сме предвидили място за по-големите дечица. Организирали сме музикална стая и интерактивна стая за децата. На третия етаж се опитваме да пресъздадем една различна обстановка – запазвайки видимата покривна конструкция и променяйки функцията в галерия и място за лична творческа изява.

Основни използвани материали:

Приземен етаж /КАФЕНЕ/ - Подова настилка: шлайфан бетон

                                                   Стени: видима тухлена зидария и мазилка

                                                   Таван: Видим пруски свод

Първи и втори етаж /ДЕТСКИ ЦЕНТЪР/ - Подова настилка: линолеум и мокет

                                                Стени- мазилка

                                                Таван: окачен таван KNAUF и опънат таван BARRISOL

Трети етаж /ГАЛЕРИЯ/ - подова настилка – керамични плочи

                                              Стени – мазилка

                                              Таван – видима покривна конструкция

 

С използваните материли, осветителни тела и мебели превръщаме тази сграда в любимо място за посетителите й. Място, което има историческо значение и в същото време - място за игри и забавление.

 


Автор


ЙОАННА ДИМИТРОВА БОЙЧЕВА, ГЕРГАНА ПЕТКОВА ПЕТКОВА