Проект 31: ОБЕДИНЕНО ДЕТСКО ЗАВЕДЕНИЕ

., Висше строително училище „Любен Каравелов“, София


за проекта


Сградата се намира в жк. Експериментален, гр. София (между квартал Горубляне и жк. Младост 4). Сградата е разположена в културен център, който се състои от обединено детско заведение, културно образователен център и училище. Училището и детската градина са свързани помежду си от културно образователния център решен като пешеходна улица. 

Основната идея за концепцията на детското заведение е да бъде в мащаб близък до детския, да отговаря на детските потребности и да я посещават с желание. Сградата е предвидена да обслужва 144 деца, като се състои от две яслени групи и четири градински групи. Яслените групи се състоят всяка от 22 деца, а градинските- от 25 деца. В детското заведение се помещава кухня, която е и за външни посетители, басейн, занимални, спални, физкултурно- музикален салон, многофункционална зала и площи за игра. Яслените групи разполагат със собствен вход и помещение за колички.Басейнът разполага със съблекални и необходите му функционални помещения, той е с дълбочина 0,8 м, покрит е с наклонен зелен покрив, на който е разположена пързалка и рампа за изкачване към нея. Всяка група разполага с площадка за игра на открито. Цялото детско заведение е решено със зелени покриви като по- голямата част от тях са използваеми. Има горно осветление, като чрез емпорета достига светлина до всички нива. Вертикалната комуникация освен със стълби за децата може да се осъществи посредством пързалки. За фасадата са използвани зелени панели като по този начин се постига чление на обема и съответно детския мащаб, придавайки настроение и уют за най- малките. Идеята тук е не само членението, но и обединяването на детското заведение с близкия парк. Използвани са и други естествени материали като дърво. Друг способ за лесно ориентиране на децата е различното цветово оцветяване на входовете и поставянето на емблематичните знаци на всяка група. Остъкляването на южната фасата е предвидено в неотваряемите части  на прозорците и стъклените парапети, вместо стъкла да се поставят слънчеви панели генериращи енергия, която стига за потреблението на цялата детска градина. Слънчевите панели освен, че генерират енергия са напълно прозрачни, това ги прави неразличими от стъклото и в същото време те отразяват вредните UV лъчи.

Още отвън сградата чрез фасадата си разказва началото на една красива история, а именно тя вещае игри, веселие и учение за децата, продължението й зависи само от малчуганите!

Автор


ГЕРГАНА ПЕТКОВА ПЕТКОВА