Проект 37: Проект за еднофамилна къща в.з. Малинова долина, гр. София

., УАСГ, София


за проекта


Еднофамилната жилищна сграда е разположена във в.з. Малинова долина - спокоен район в полите на планина Витоша с потенциал за развитие и добра комуникация с центъра на града. Входната фасада служи като визуална преграда между интимния интериор на сградата и уличното пространство, докато южната зона е изцяло отворена към природната среда.

Функционалното решение на разпределението следва концепцията за навлизане на природата във вътрешността на жилището. Ядрото на дома се състои от кухня с трапезария и дневна, ориентирани на юг към двора. Нощният тракт е съставен от една родителска спалня със западно изложение и с прилежаща баня и две детски стаи с директна връзка към двора. Проектантският кабинет има както вход откъм предния двор на жилището, така и връзка с дневната зона, посредством малък вътрешен двор с воден елемент.

Основните материали, използвани във фасадното решение, са интегрирани и в интериора.

Посредством дървения материал сградата се вплита в околната среда и се придава уютна атмосфера във вътрешността на жилището. Видимият бетон подчертава изчистената и минималистична визия на къщата и контрастира с дървените елементи, внасяйки разнообразие във фасадата и интериора. Богатото остъкляване с тънките ненатрапчиви рамки отваря пространството и олекотява цялостната визия на жилището.

Строгите линии на работното пространство и гаражната клетка внушават представителност и деловитост, както и защита на личното пространство на обитателите.

Функционалните и изчистени архитектурни форми контрастират с меките контури на вътрешното и външното озеленяване, за да се постигне сетивно разнообразие и усещане за спокойствие. 


Автор


Соня Янкова