Проект 38: Проект за изложбена зала кв. Овча купел, гр. София

., УАСГ, София


за проекта


Залата е разположена на кръстовището на бул. Овча купел и бул. Цар Борис III, непосредствено до автогара Овча купел, стадион Славия и прилежащия парк. Има добра комуникационна свързаност както с центъра на града, така и с южните софийски квартал и планина Витоша.

Достъпът до сградата е решен с два входа за посетители, един ориентиран към кръстовището и друг към парковата среда. Паркингът за посетители с 12 паркоместа е достъпен от булевард Овча купел, а подземният паркинг за посетители и служители разполага с 18 паркоместа и има директна връзка със залата.

Входната колонада е основен композиционен елемент в обемно-пространственото  решение на залата, който представлява съвременен прочит на античния портик, характерен за сгради на културата и изкуството. “Портикът” служи за физическа и визуална връзка между булеварда и парковата среда, като той продължава в посока на парковите алеи.

Приземният етаж помещава приемната функция на изложбената зала с рецепция,

гардеробно помещение,кафе-бар и малко изложбено помещение. Първото подземно ниво е предназначено за служебна зона с гараж, а втория сутеренен етаж помещава основното изложбено пространство и обслужващи помещения. Характерни елементи за интериора на сградата са покривното остъкляване на приземния етаж и на офисните помещения и стълбата, водеща към основната изложбена зала.

Основната конструкция на сградата е стоманобетонна, рамкова на приземния етаж и скелетна на подземните нива. Входното преходно пространство представлява стоманена конструкция с каменна облицовка - основен фасаден материал за залата. Вентилируемата фасада гарантира оптимален вътрешен микроклимат и свободна циркулация на въздуха. 


Автор


Соня Янкова