Проект 42: Нов футболен стадион Българска армия

., Висше строително училище „Любен Каравелов“, София


за проекта


Здравейте, аз съм Стефан Александров, това е дипломната ми разработка на тема „Нов футболен стадион Българска армия“. Идеята ми за новия стадион е съоръжение с капацитет от 40‘000 души, отговарящо на изискванията на УЕФА за 4-та категория. Ситуацията на стадиона заема централно място в Зона 1 от Борисовата градина, която е отлично обслужена от градски транспорт. Поради обема на съоръжението се предвижда обединяване на имотите на сегашния стадион с имота на неизползваемия колудрум. Стадионът е завъртян на 90 градуса спрямо сегашното му положение. Идея за новото спортно съоръжение е то да стане притегателен елемент на парка, като бъде активен и през седмицата. За целта е заложен двоен режим на експлоатация на съоръжението- по време на спортни събития и през останалото време.

Основната задача на ситуацията е решаване на комуникационните проблеми. Алеите в имота са продължение на съществуващите алеи в парка и всички се събират в широка обиколна алея около стадиона. С това се постига решение на двата периметъра за контрол на УЕФА за безпасност- първият е при навлизането в имота, а вторият при навлизането в съоръжението.

Поради изискванията на УЕФА за 4-та категория, стадионът трябва да разполага с 1 паркомясто за всеки 10 зрителя, т.е. над 4 000 паркоместа. Такъв паркинг в Борисовата градина е немислим, затова е разработен вариант по модела на стадиона на ФК „Арсенал“. (Стадион Емирейтс не разполага с паркоместа- при събитие прилежащите улици обслужват паркирането. Тези паркоместа са недостатъчни, но поради особеностите на локацията УЕФА е направила компромис и е категоризирала стадиона с най- високата 4-та категория). Разработено е подземно ниво с 217 паркоместа- за персонала и ВИП зоната, останалите зрители ще бъдат стимулирани да използват градски-, велотранспорт или да се придвижват пеша.

В подземното ниво са развити кухни, фитнес център, спортен център, складови и технически помещения, съблекални за гостуващ и домакински отбор, за съдии, делегати, медицински кабинет и допинг център. Отделен е входът за спортистите, пред него са позиционирани 2 паркоместа за автобуси, с които е съобразена и светлата височина в подземното ниво. Отделени са и ВИП входове с директен достъп до асансьори, водещи до ВИП ложите.

Развит е комуникативен партер- наситен с търговски обекти и множество входове, които функционират спрямо споменатия двоен режим на експлоатация. По време на спортно събитие търговските обекти пак ще функционират, но ще бъдат отворени навътре към стадиона. През останалото време вътрешността на стадиона ще бъде затворена.

На ниво +9,00м. са ВИП ложите за гости и домакини, ложа за ветераните, медия, преса, главни камери, зала за пресконференции. Търговските обекти и заведенията продължават по височина, за да се възползват от гледката към парка. Комуникационните възли имат множество врати, с които ще се осъществява двойния режим на активност- през седмицата посетителите няма да могат да навлизат във вътрешността на стадиона, а само по търговската му периферия.

Стадионът е изцяло покрит с подвижно покритие, което при лоши метеорологични условия може да се затваря. Отводняването става изцяло гравитачно по тръби, скрити в обема на покривното покритие. Конструкцията на покритието е съобразена с отвора- с външен натиснат стоманобетонен пръстен и 2 вътрешни опънати пръстена.


Автор


Стефан В. Александров