Проект 50: 21st Century Coffee House

., University of Portsmouth, Portsmouth, United Kingdom


за проекта


21st Century Coffee House е проект на съществуваща 3 етажна + партер сграда, локализирана в Portsmouth & Southsea, Portsmouth, United Kingdom. Заради позицията, която заема, сградата е лишена от слънчева светлина - заобиколена е от други сгради, които хвърлят сенки, а фасадата сочи север, което в комбинация с доста честите валежи на територията, я прави неприветлива и мрачна. Ето защо главната идея в този проект е създаването на
“Атриум”, който да позволи на слънчевите лъчи да навлязат в интериорното пространство и разкрива изглед от всички етажи. По този начин бихме могли да използваме пасивната соларна радиация за затопляне на помещението, а също така натуралната слънчева светлина ще внесе комфорт в помещението.
Геометричните фигури (правоъгълни тънки греди), разположени в горната част на атриума, прожектират интересни сенки надолу в пространството, след преминаване на лъчите през тях. За да се избегне парников ефект, провокиран от нагряването на повърхността и влажността на въздуха, покривното пространство е проектирано изцяло от стъклена отваряема конструкция - така създаваме пасивна и лесно контролируема вентилация.
Стълбището е проектирано абсолютно пропорционално и в трите междуетажни пространства, като създава прекрасна и чиста гледка в дълбочина. Под първата секция стълби в партерния етаж са вмъкнати тоалетна и складово помещение. Разположението на каса, витрини и кухня са достъпни за всички клиенти, а в края на етажа е позициониран асансьор.
Първи и втори етаж са идентични по разположение и обзавеждане, а покривното пространство симулира градина с изглед към околните сгради, растителност, каменни пейки с геометрична форма и е също така обособена зона за пушачи.
Материалите, които са използвани в проекта създават връзка между фасадата и интериорното пространство.

Автор


Ралица Петева Няголова

Месторабота: SmartDesign UK