Апартаментна жилищна сграда в кв. Лозенец

Надя Христова, Университет по архитектура, строителство и геодезия, София


за проекта


Проектът е разработван с учебна цел към катедра Жилищни сради, към „Университет по архитектура, строителство и геодезия“, гр. София.

Апартаментната жилищна сграда е ситуирана в центъра на гр. София в кв. Лозенец, между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, ул. „Момин Кладенец” и ул. „Крум Попов”. Автомобилният достъп е по тупиковата ул. „ Момин Кладенец” , където е входът за подземния паркинг на сградата. Пешеходният достъп - от страната на булеварда.

Водещата цел при разработването на проекта е новопроектираната сграда да отговори на съвременния начин на живот, да носи уединението и уюта, които всеки дом трябва да дава на обитателите си , но в същото време сградата да е неразделна част от силуета на булеварда в центъра на града. Проектирането и най-вече разработването на северната фасада към главната улица следваше идеята „от мястото за мястото”.

Фасадата по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” е изцяло остъклена, равна, без излишни надребнявания на обема. Единствено декоративните колони – „клони” създават релеф . А те са там, за да бъдат огледало на зеленината, на природата по протежение на Перловска река. Разбира се , това не е за сметка на комфорта на живущите. Предвижда се окачената фасада да има допълнителен филм между слоевете стъкло , който да осигурява интимитет на обитателите.

Третирането на южната фасада е сякаш съвсем различно и далечно от това на северна. Това и вярно, и не . С далеч по-малко остъкляване южната фасада е тази, която носи живата природа на всяко ниво, на всяко жилище. При повечето апартаменти има възможност за обединение на дневната зона с озеленения балкон.  Двете фасади си кореспондират именно по това, че представят и носят усещането за природа, но по свой собствен начин.

В сградата има един подземен етаж с паркинг и складови помещения, един етаж с обществено обслужване- офис, кафене и магазин, и входовете на двете жилищни секции, и 4 жилищни етажа с 22 апартамента и 2 мезонета.

Проктът предлага нов прочит за третиране на фасада на жилищна сграда, което не повлиява на функционалността на разпределенията.  Просто крачка напред към добрата визия и нуждата от кореспондеция с околната среда.

Автор


Надя Христова

Възраст: 23

Университет: Университет по архитектура, строителство и геодезия

Специалност: Архитектура

Година на обучение: 4-а