Проект 79: ОФИС СГРАДА С ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР В ГРАД ХАНДЖОУ, ПРОВИНЦИЯ ДЖЪДЗЯН, КИТАЙ

., УАСГ, София


за проекта


Концепцията на сградата е базирана на традиционни китайски символи, взаимствaни мотиви от фън шуй. Целта на проекта е съчетавайки всичко това да се създаде удобна организация на пространството от градоустройствена гледна точка и същевременно създаване на интересни интериорни погледи.

Обектът е ситуиран в град Хандоу, Китай. Имотът е разположен на границата между две зони- жилищна и обществена (бизнес център). Затова целта на сградата е да обслужва както жилищния квартал, така и офис сградите.

 Бизнес сградата с търговски център е решена функционално по следния начин: два обема, съставени от една висока кула, където се помещават офисите и от нисък обем, където е търговският център. Двата обема са обвързани помежду си с топли връзки на третите нива и покривно покритие, осигуряващо защита от атмосферните условия. Под тези обеми се помещава подземен паркинг, който е оформен по подходящ начин, за да не пречи на високата растителност, като оставя достатъчен почвен слой в центъра на имота, където е вътрешният парк. Вертикалните комуникации са две и всяка включва по 2 стълбищни клетки, по два асансьора, обслужващи търговските центрове и по 10 асансьори, обслужващи офисните етажи.

Чрез допълнително проектирани мостове, на кръстовището на булевардите Циендзян и Ченгсинг, и на улиците Шимин и Хъсиханг, постигам по- безопасна пешеходна връзка между жилищните квартали и градския център.

 

ПО НИВА СГРАДАТА Е РАЗВИТА ПО СЛЕДНИЯ НАЧИН:

 

Изцяло вкопан под рамките на сградата е проектиран подземен гараж на 3 етажа. Паркингът е достъпен чрез две двураменни, двупосочни рампи.

На тези нива са проектирани и складове, обслужващи магазините на търговския център, ресторантите на върха на кулите, киносалоните и офисните етажи.

Тук са разположени и помещения за обслужване на самия паркинг, както и помещения обслужващи самите сгради.

Ситуирани на партерния етаж на сградата са 40 броя магазини, всеки с прилежащ склад. На тази кота са разположени и входно фоайе с рецепция, както и кафене за всяка от двете кули.

Ситуирани на етаж №2 са 38 броя магазини, всеки с прилежащ склад. Разположени са и два фитнесцентъра, обслужващи двете кули.

Ситуирани на етаж №3 са 15 броя магазини. Тук са разположени и 22 ресторанта за бързо хранене, всеки с прилежаща кухня, санитарен възел и склад. Разположен е и киноцентър с 6 киносалона. Разположени са и две зали за игри, обслужващи двете кули.

На етажи от №4 до №15 се разполагат офисните пространства тип “open space” и техните обслужващи помещения.

На етажи от №16 до №18 са разположени ресторанти, с открити тераси и техните обслужващи помещения.


Автор


Атанас Илиев Христозов