Проект 10U: BLURRED LINES

., FLORIDA INTERNATIONAL UNIVERSITY, МАЯМИ, ФЛОРИДА


за проекта


ПРОБЛЕМИ С ПРЕВОЗА В МАЯМИ

В сравнение с други метрополитни градове Маями разполага с ниско ефикасна и хаотична транспортна мрежа. С този проект се предлага унифициране на превозите, което да започне от сърцето на града - Downtown. “Blurred Lines”, както името подсказва (“Сляти линии”) позволява различни методи за транспорт да се съчетават и допълват с цел максимално практична градска среда.

 

ПРОЦЕС НА ДИЗАЙНА

В момента метрото в Маями покрива единствено част от периметъра на огромния град, докато автобусните линии са малко на брой и твърде бавни заради огромните им маршрути. Градът не създава правилните условия за придвижване и безопасност на колоездачи и пешеходци. След анализа на тези проблеми, дизайна предлага преработка на цялостната транспортна организация в града, започвайки от епицентъра (Downtown) и покривайки целия град.

 

ДИЗАЙН РЕШЕНИЕ

Дизайнът приема съществуващата обстановка, добавя към нея и я подобрява. Имаме повече зони за разходки и време навън. Маршрута на метролиниите в града е подобрен и разширен за да се увеличи заместването на автомобили с градски транспорт. Лентите за велосипедисти и пешеходните алеи са променени основно и допълнени с активни и релакс зони. Експресни и локални автобусни линии оптимизират всички маршрути и са удобни за всички видове пътници. На щатско ниво Влакът Стрела (Bullet Train) включен в плана ще свързва Маями с останалите градове във Флорида.

 

СОЦИАЛНИ И ЕКОЛОГИЧНИ АСПЕКТИ

В момента колата е неизбежен начин на транспорт в метрополитния Маями. Чрез посочените промени и иновативни решения в този дизайн повече хора ще имат достъп до градския транспорт намаляйки замърсяването от автомобили. Това окуражава разширяването на публичните пространства и ръст в броя пешеходци и велосипедисти. Зони с озеленяване и прохладни конструкции вградени в тази инфраструктура намалят проблема с горещината, заради който хората прекарват по-малко време навън и разнообразяват градската среда.

Автор


арх.ГЕРГАНА ИТЕВА