Проект 11U: TERRAFORM

СЪЧЕТАНИЕ МЕЖДУ СГРАДА И ПРИРОДА НОВИЯТ ГРАДСКИ ЦЕНТЪР НА МАЯМИ, FLORIDA INTERNATIONAL UNIVERSITY, МАЯМИ, ФЛОРИДА


за проекта


ПРОБЛЕМЪТ С ЛИПСАТА НА ЗЕЛЕНИ ОБИТАЕМИ ПЛОЩИ

Фокусът на проекта са актуалните проблеми в ежедневието на жителите на гр.Маями, като сред тях изпъква липсата на обществени места достъпни за всички. Този център слива външни и вътрешни пространства чрез зелени зони, което контрастира спрямо циментовите небостъргачи наоколо.

 

ПРОЦЕС НА ДИЗАЙНА

Проекта набляга на идеята природа и сграда да са едно, създавайки ефикасен, по-евтин за построяване, ефикасен и ниско-разходен дизайн, който окуражава използването на градския транспорт вместо автомобили и обединява жилища с общи пространства.

 

ДИЗАЙН РЕШЕНИЯ

Основният проблем в сегашната среда бе липсата на озеленени обществени пространства в центъра на Маями (Downtown) Самоподдържащата се сграда пести енергия и опростената й форма позволява да бъде произведена на части извън обекта, намаляйки материалните и транспортни разходи. Това води до ниски общи строителни разходи и кратък период за изпълнение. Новите зелени площи събират хората и облекчават нагорещяването от всички околни бетонни конструкции и настилки.

 

СОЦИАЛНИ И ЕКОЛОГИЧНИ АСПЕКТИ

В проекта се сливат земя и сграда. Озеленения покрив филтрира и рециклира дъждовна вода, с която захранва всички нужди за водоснабдяване на сградата. Слънчеви панели са внедрени в “зеления” покрив за оползотворяване на слънчевата светлина, с която Маями разполага целогодишно. Големите прозорци позволяват повече естествена светлина да навлиза в помещенията замествайки максимално нуждата от излуствено осветление, докато щора система регулира количеството топлина и светлина нужно във всяко пространство. Използват се локални материали за улеснен достъп и транспорт.

Маями е познат като пристанищен град с разнообразие от култури и националности. “Terraform” се превръща в център за посещение и социализиране между всички живущи и туристи. Сградата помещава транспортна станция, чрез която хората имат достъп до целия град и обратно. Локацията й между небостъргачи запълнени с офиси, съдебни учреждения и апартаменти я прави идеално място за отдих и разнообразие.

Автор


арх.ГЕРГАНА ИТЕВА